ALLA BERÄTTELSER

“D. 20 Th. Strömoln på m. 15 gr. v. På e. m. 22 gr. v. Jag var i Ljur Vesterg., der Ordföranden i Norunga brandstodskommitte, Andreas Johansson i Grutlanda hade sammanträde, och lemnade honom Rydbergs brandstodshandling der den nya ladugården äfven intogs. Ladugården är nu uppförd täckt och till en del brädfodrad, men ej ännu inredd.

 

Grutlanda 1:2 troligen uppfört i mitten av1800-talet och har kvar en stor del av sin ursprungliga karaktär. Ett tidstypiskt drag från mitten av 1800-talet är till exempel lunettfönstren.

Grutlanda ligger i Kvinnestad socken och på den tiden fanns det tre gårdar. Andreas Johansson och hustrun Christina Persdotter ägde en av dessa gårdar.

DAGBOK 1889

16 September Måndag
"16 M. Klart, lugnt, något nattfrost. Termometern visade på m. 1 gr. blidt. Vid in. t. 13 gr. blidt. Rydberg körde bräder från Krutg. Jag var hos Skomakaren Nils Peter Andersson med ett par stöflar åt Rydberg, för att halfsulas. Vid m. t. 13 gr. blidt. Potatis togs...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu