ALLA BERÄTTELSER

“D. 16 S. Nästan klart, på morgon 17 gr. v. På f. m. var jag bjuden på kaffe hos J. H. Österberg i Ljur Tolsg. Emil, Alma och Hulda voro i Asklanda hvarest var missionsmöte. På e. m. 22 grader varmt. Jag var ute och plockade Millefolium (rölleka).”

 

Johan Henrik Österberg föddes 20/1 1841 och var son till Johannes F Larsson Österberg, född 7/8 1814 i Tubbetorp Siene och Johanna Christina Andersdotter också född 1814 i Siene. Johannes F Österberg, var ägare till Iglabo 1841-1842.

Röllikan har en stark kryddlukt eftersom den innehåller en flyktig blåfärgad olja och bitterämnet achillein.

Avkok på röllikan användes inom folkmedicinen som ett läkemedel mot diarré, smärtstillande, mot reumatism och som abortframkallande medel.

Örten är också en av de mest använda inom naturläkekonsten mot näsblödningar, antingen som örtte eller som homeopatiskt läkemedel. Den används också mot andra blödningssymptom, t ex hemorrojder, riklig menstruation eller blod i urinen. Använd växtdel är ovanjordsdelar med eller utan blommor.

Om ungefär 5 cm röllekarot läggs där man har tandvärk, kommer smärtan att dämpas.

Röllika anges även vara bra för att läka sår. Den av G. E. Klemming utgivna “Handskrift 7”, som är en översättning av Christiern Pedersens En nøttelig Legebog ffaar ffattige och Rige, tryckt i Malmö 1533, anger: Stöt Rölika sma, med swdyt flesk, oc läg oppo saarit, hon helar wel.

Röllika har ingått i den svenska farmakopén under diverse namn:

  • Flores millefoli
  • Flos millefolii
  • Millefolium
  • Millefolii flores
  • Millefolii flos

DAGBOK 1889

26 September Torsdag
"D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu