ALLA BERÄTTELSER

Den 5 L. Klart. Fick jag åka med Herr Kasper Åhman i Wängdala från Kättlingabo till Wårgårda der vi togo in hos den nye gästgifvaren Ludvig Frantzich, och blefvo af honom bjudna på en gentil middag. Herr Åhman och jag skrefvo oss till vittne på att Herr L. Frantzich till förre egaren af gästgifvargården Herr Alexandersson som äfven kallar sig Sander, betalte 6 000 kronor å köpesumman, samt 108 kr. 64 öre för enskilda räkningar dem emellan. Nu återstår endast 500 kr. å köpesumman för gästgifvarg. Sedan var jag hos Herr Herman Jonsson der jag blef bjuden på 2 knabrar. Jag träffade äfven Herr Fanjunkaren Edv. Ternstedt på Åsen, hvilken var så artig att bjuda på öl. Seden promenerade jag vägen genom Hägrunga, Kilatorp och Grutlanda hem till Iglabo. Jag träffade äfven Fröken Sigrid v. Sydow från Olstorp i Wårgårda, som berättade att Patron Rutensköld var rest till Norrland. Jag igenlöste mitt fickur hos urmakaren Nilsson för 75 öre hvilket varit der till lagning.”

Olstorps herrgård i Algutstorp

Ludvig Frantzich, var son till Anders Johan Woidich Frantzich och Anna Jonsdotter från Nårunga. Woidich och Anna hade även dottern Eleonora Jakobina, gift med Carl Fredrik Gustafsson på Iglabo. Det fanns därför ett nära band mellan Olstorp och Iglabo.

DAGBOK 1889

26 September Torsdag
"D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu