"D. 2 Onsdag, regndurk, endast på f. m. På e. m. var jag i Ljurs bod och köpte pressjäst åt Fru Rydberg. Snickaren G. Petersson från Ödegärdet gjorde ifrån sig inredningen i Rydbergs nya fähus, samt gick härifrån till Benj. Petersson i Frälseg., för att der lägga tak på en mindre stenhusbyggnad. På afton tittade månen fram något litet."

Oljemålning av en skadad Ulrik Christoffer von Schwartzenhoff. Armemuseet.

Benjamin Pettersson i Frälsegården var son till Petter Olofsson som ägde Iglabo 1836 till 1839. Han var ägare nummer 14 och köpte säteriet efter Agneta Sylvan. Han blev därmed den första icke-adliga personen att äga säteriet. Agneta Sylvan var förvisso inte adlig, men hon ägde aldrig Iglabo utan hade dispositionsrätten, som Ulrik Christoffer von Schwartzenhoff gett henne i sitt testamente.

IGLABO

Iglabo är i en liten vacker by vid kanten av Iglabo sjö strax utanför Vårgårda. På 1600-talet fanns här bara en gård, vilken gjordes till säteri av adelsmannen Nils Nilsson Stiernflycht.

Här "föddes" det unika äpplet "Iglabo Stött" år 1687 och det finns fortfarande kvar på en del gårdar runt omkring och givetvis även i Iglabo.

De viktigaste ägarna till Iglabo har varit adelsfamiljerna Igelström, Stiernflycht, von Schwartzenhoff och Ridderbielke. Läs mer om Iglabos samtliga ägare.

Läs dagens spännande berättelse.

Klicka på bilden nedan så öppnar sig sidan med dagens spännande berättelse.

ROLF BERÄTTAR

Se kortfilmerna där Rolf berättar om adel och torpare, säterier och gårdar, hemskheter och trevliga episoder från förr.

DAGBOK 1889

AFOTO
FOTOARKIV

ALLA BERÄTTELSER

KÄLLOR

Karl Eriksson “Gårdsägarna Torparn och Knekten”

Abraham Winka: “Iglabo – En gårds historia”

J W A Yllander: “Min dagbok året om 1889”

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter