ALLA BERÄTTELSER

“D. 2 Onsdag, regndurk, endast på f. m. På e. m. var jag i Ljurs bod och köpte pressjäst åt Fru Rydberg. Snickaren G. Petersson från Ödegärdet gjorde ifrån sig inredningen i Rydbergs nya fähus, samt gick härifrån till Benj. Petersson i Frälseg., för att der lägga tak på en mindre stenhusbyggnad. På afton tittade månen fram något litet.”

Oljemålning av en skadad Ulrik Christoffer von Schwartzenhoff. Armemuseet.

Benjamin Pettersson i Frälsegården var son till Petter Olofsson som ägde Iglabo 1836 till 1839. Han var ägare nummer 14 och köpte säteriet efter Agneta Sylvan. Han blev därmed den första icke-adliga personen att äga säteriet. Agneta Sylvan var förvisso inte adlig, men hon ägde aldrig Iglabo utan hade dispositionsrätten, som Ulrik Christoffer von Schwartzenhoff gett henne i sitt testamente.

DAGBOK 1889

26 September Torsdag
"D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu