ALLA BERÄTTELSER

“D. 19 L. Strömoln, lugnt. På e. m. var jag i Långareds bod och köpte krita åt frun. I Ljurs bod hemtade jag Göteborgs Veckoblad åt Emil och Alma, och hos Skollärarinnan Albertina Blomqvist hemtade jag återstoden af de 6 skjortor hon sytt åt mig samt hos smeden Emil Svensson 4 krokar och 8 sinkar till logedörrarne i Rydbergs nya ladugård.”

Göteborgs Weckotidning Torsdagen den 17 oktober 1889

Göteborgs Weckoblad var en veckotidning som grundades 1875 och som 1893 övergick i Göteborgs Veckotidning. Den utgavs ända till 1977. I Göteborgs Weckoblad den 17 Oktober 1889 kan vi läsa följande:

GÖTEBORG

”Man har sagt, att den innevarande tiden är en jäsningens tid; och det är tvifvelsutan sannt. Det jäser i alla samhällslager och det jäser på alla områden, det religiösa, det moraliska, det politiska, det sociala. Det är visserligen dervid mycken och ond surdeg, som råkat och alltfort råkar i jäsning, men vi må icke heller vara blinda för det myckna goda, som rörer sig i tiden; vi må icke vara blinda för att himmelriket med jäsningsart uti sig arbetar sig fram ibland oss för att med sina ädla safter genomsyra detta jordelifvets alla områden och förhållanden.”

DAGBOK 1889

19 September Torsdag
"D. 19 Th. Halfmulet nästan lugnt, på morgon 10 graders blidt. Rydberg hjelpte Slättgren med stenfoten till verandan. Frun, Alma och Hulda bakade. Emil hade hjelp att taga upp potatis. Jag arbetade på mitt lilla skåp. Mot aftonen regn. Vid m. t. 14 gr. blidt. på afton...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu