ALLA BERÄTTELSER

D. 9 T. Strömoln. På e. m. var jag först i Ljurs bod, der jag sammanträffade med Hulda, sedan var jag i Långared och hemtade tidningar, under hemvägen var jag som hastigast inne hos Skollärarinnan Albertina Blomqvist med tidningen Idun, der äfven Hulda var på visite. Rydberg var i Norunga och eftersåg arbetarne som lade tegel på prestgårdsbyggningen.

(Titelbilden föreställer Nårunga Nya Prästgård 1904)

◊◊◊—————◊◊◊

 Idun var en svensk veckotidning “för kvinnan och hemmet” och den utgavs 1887 till 1963.

Veckotidningen grundades av Frithiof Hellberg och målgruppen var hela tiden den borgerliga familjens kvinna. De första tolv åren låg tonvikten på det husligt praktiska. Man var till en början negativ till kvinnorörelsen, men detta ändrades efterhand. Omkring sekelskiftet ändrade innehållet karaktär mot mera aktualiteter och samhällsfrågor. Tidskriften hade en liten fast redaktion, men många externa medarbetare och publicerade även skönlitterära bidrag. Bland annat publicerades de första delarna (5 kapitel) av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga här efter att författaren vunnit första pris i tidskriftens romantävling 1891. Man publicerade en mängd illustrationer och en årgång innehåll uppemot 1000 stycken, med ett stort inslag av porträtt av bemärkta personer.

Prenumerationspriset var från starten 4 kronor, vari ingick en gratis bilaga. För ytterliga en krona erhölls ett tjockt kolorerat julnummer. Man kunde mot tillägg erhålla olika bilagor, romaner, en mode- och mönstertidning och olika kolorerade planscher.

Tidskriften, som var uppkallad efter den fornnordiska gudinnan Idun, trycktes på Iduns tryckeri. 1963 slogs Idun samman med Vecko-Journalen, vilken fram till 1968 utgavs under dubbelnamnet Idun-Veckojournalen. Utgivningen ändrades 1980 till att bli månadsvis, med det nya namnet Månadsjournalen. Sjunkande efterfrågan ledde till att tidningen lades ned 2002.

DAGBOK 1889

16 September Måndag
"16 M. Klart, lugnt, något nattfrost. Termometern visade på m. 1 gr. blidt. Vid in. t. 13 gr. blidt. Rydberg körde bräder från Krutg. Jag var hos Skomakaren Nils Peter Andersson med ett par stöflar åt Rydberg, för att halfsulas. Vid m. t. 13 gr. blidt. Potatis togs...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu