ALLA BERÄTTELSER

D. 14 S. Klart, lugnt 14 gr. värme. På f. m. var jag i sällskap med Fr. Gustafsson hos J. H. Österberg i Tolsg., der vi blefvo bjudna på kaffe med småbröd samt en bruning. På e. m. voro herrskapet Rydberg och jag inbjudna till Emil och Alma, dit äfven Herr Fr. Johansson i Långaredsboden, Johan i Trollö, Skollärarinnan Albertina Blomqvist, Henrik, Axel, Eva och Ida i Ljur Vesterg. voro bjudna, och blefvo vi der trakterade med kaffe och 5 sorters småbröd, derefter trakterades med äpplen, körsbär och vinbär, sedermera saft med småbröd, körsbärsvin ej förglömmandes och slutligen en ståtlig qvällsmat. Under tiden företogos åtskilliga lekar. Först kl. 12 på natten åtskiljdes sällskapet.

(Titelbilden föreställer Västergården i Ljur byggd runt 1860)

◊◊◊—————◊◊◊

 Med fru Gustafsson menas Eleonora Jakobina Frantzich, född 1852 och död 1925, gift med Carl Fredrik Gustafsson och ägare till Iglabo 1:4.

J. H. Österberg är Jan Henrik Johannesson Österberg, född 1841 och död 1902, gift med Johanna Gabrielsdotter, Jan Henrik var son till Johannes Österberg som ägde Iglabo 1841 till 1843.

Herrskapet Rydberg, som Yllander så ärevördigt benämner dem, är Ernst Johan Rydberg och Johanna Lovisa Segergren, som var ägare till Iglabo under Yllanders första tid på gården, fram till 1889, vilket är det år som dagboken avhandlar, och undantaget byggdes.

Emil och Alma

Emil (Johansson) och Alma (Federika Rydberg) skulle få ta över Iglabo gård efter föräldrarna 1889, när undantaget var färdigbyggt och de kunde få bli herrar på täppan. Emil och Alma gifte sig på Iglabo året innan, vilket beskrivs här.

Hulda Rydberg

Johan Andersson i Trollö var son till den mycket omtyckte föregångsmannen Anders Petter Larsson (läs mer här) och gifte sig 1893 med Hulda Paulina Rydberg, dotter till Ernst Johan Rydberg och Johanna Lovisa Segergren. Johan och Hulda var antagligen fästfolk vid den här tiden.

Ljur Västergården byggd runt 1860. Foto Anders Wallander. Vänersborgs Museum

Huset har det tidstypiska västssvenska dubbelhusets planlösning.

Axel, Henrik och Eva var barn till Johannes Andreasson och Anna Katharina Andreasdotter i Västergården och jämnåriga med Johan och Hulda. Ida var piga på gården och fick vara med på “kalaset”.

DAGBOK 1889

16 September Måndag
"16 M. Klart, lugnt, något nattfrost. Termometern visade på m. 1 gr. blidt. Vid in. t. 13 gr. blidt. Rydberg körde bräder från Krutg. Jag var hos Skomakaren Nils Peter Andersson med ett par stöflar åt Rydberg, för att halfsulas. Vid m. t. 13 gr. blidt. Potatis togs...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu