ALLA BERÄTTELSER

D. 11 Th. Mulet och blåst. På m. 12 gr. v. På f. m. starkt regn. Innan regnet kom var jag som hastigast i Ljurs bod och köpte mig litet snus, men under hemvägen råkade jag ut för en riktig öfversköljning. Rydberg var till Skogen i Tämta och lemnade en Rakåsabo virke, samt råkade ut för samma otur. På e. m. gjorde jag garnvinnor åt Hulda Rydberg. På afton 12 gr. v.

Handelsboden i Ljur 

(Titelbilden föreställer Ljurs bod)

LJURSKABOA

Efter liberaliseringen av handeln blev Ljurskaboden den första att starta i vår bygd. Den var i början en handelsförening och startades omkring 1875 med August Nilsson som föreståndare men övergick efter några år i enskild ägo, då August köpte den. Han drev den med framgång, och ännu bättre blev det när konkurrenten Anders Petter Larsson dog och hans affär lades ner. August Nilsson fortsatte att driva sin affär till omkring 1915; då den övertogs av Richard Andersson, som var gift med Nilssons dotter Hilda född 1879.

Johan Rickard Carlssons Ford TT lastbil i Vårgårda

Han drev sedan affären till sin död på 1940-talet, varefter sterbhuset skötte affärsverksamheten till 1948. Affären med dess verksamhet köptes då av Vilhelm Karlsson, som innehade handelsboden med dess verksamhet till sin död 1960. Sterbhuset skötte sedan affären till 1962, då den övertogs av sonen Sven Olof Vårhall, som drev den till 1969. Tiderna hade då förändrats så art det inte var möjligt att driva den vidare utan den lades ner.

◊◊◊—————◊◊◊

 

DAGBOK 1889

16 September Måndag
"16 M. Klart, lugnt, något nattfrost. Termometern visade på m. 1 gr. blidt. Vid in. t. 13 gr. blidt. Rydberg körde bräder från Krutg. Jag var hos Skomakaren Nils Peter Andersson med ett par stöflar åt Rydberg, för att halfsulas. Vid m. t. 13 gr. blidt. Potatis togs...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu