ALLA BERÄTTELSER

“D. 5 L. Mulet och blidt med slaskigt väglag. Var Rydberg i Wårgårda, Emil var i Alingsås. Jag var hos Herr A. P. Larsson i Långared med uppbördsqvittenserna. Under vägen gjorde jag ett besynnerligt fynd, bestående af ett fint lintyg, liggande på en upplöjd åker ett stycke från vägen, jag gjorde anmälan derom på åtskilliga ställen under vägen, men ingen ville kännas vid detsamma, då jag tog det med till Iglabo, der det befanns tillhöra tjenstflickan Nanny Segergren, som naturligtvis blef utomordentligt glad öfver att återfå detsamma. Jag var äfven inne hos J. H. Österberg i Tolsg. och skref utanskrift på ett bref till Herr Charles A. Berglund i Göteborg.”

Garvare förbereder skinnen

Nanny Segergren som var tjänsteflicka på Iglabo var dotter till Johan Segergren och Kristina Andersdotter som hade haft ett garveri vid Iglabosjön, men tvingats därifrån på grund av att alla deras skinn blivit stulna och Segergren därför försattes i konkurs. Johan Segergren var bror till Lovisa Segergren, gift med Ernst Rydberg, som var ägare till Iglabo. Läs mer om garveriet här.

DAGBOK 1889

26 September Torsdag
"D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu