ALLA BERÄTTELSER

“D. 24 Th. Klart lugnt på morgon 9 gr. k. Sedermera under dagen 1–2 å 3 gr. kallt. På f. m. var jag i Nolhagen och skref mig till vittne på ett af Johannes Olofsson skrifvet qvitto å hyra 1887 för svagsinta Amanda Rydberg, till Fredr. Carlsson i Gundlered, hvilken är Amandas förmyndare. Sedan var jag i Ljurs bod och köpte pressjäst åt fru Rydberg. På e. m. var jag hos Andr. Johansson i Grutlanda med Rydbergs och Emils brandstodshandlingar. På afton var jag i Tolsg. Fr. Gustafsson och Edvin Österberg vore uppe hos mig en stund sedan. Fru Frantzich på Sundet var här. Garfvare Segergren i Hestra var äfven här.”

Berta, Alma, Ernst (Lidesten) och Ragnar fram Iglabo

Amanda Rydberg som föddes 1836 i Öna var dotter till Carl Jacob Ernstsson Rydberg och Anna Catharina Johansdotter Kjellborg. Hon var “svagsint” och “idiot” och blev därför inackorderad i Nolhagen hos Johannes Olofsson och senare August Johansson. August var snickare och var med och byggde stugan som Ernst Rydberg, hennes bror, uppförde åt sig och sin hustru som undantag. Johan Fredrik Carlsson som ägde Gundlered Västergården i Ljur, var Amandas förmyndare. 

Betygsätt sidan!

Betyg 0 / 5. Omdömen 0

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

DAGBOK 1889

18 September Onsdag
"D. 18 0. Klart, lugnt, på m. 2 gr. blidt. Rydberg hade hjelp med plöjning. På e. ni. halfmulet. Jag arbetade på ett litet skåp. Under dagens lopp visade termometern 13 gr. blidt." En man plöjer med två oxar. Foto 1913 Erik Rud ◊◊◊---------------◊◊◊...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu