ALLA BERÄTTELSER

“D. 21 M. Ström. lugnt 4 gr. kallt. Rydberg körde timmer från Krutg. Emil körde sten till sjön från åkrarna. Jag hölls med bokgörning. Hulda väfver raffeltyg (Tyg tillverkat av uppriven lump.) till klädningar. Fru Rydberg kokade klister åt mig. Rydberg sålde en häst till en slaktare från Bredared.”

Iglabo sjö och mangårdsbyggnaden

Så här kan man koka klister:

1) Lägg i lite vetestärkelse i en skål

2) Lös upp stärkelsen med lite kallt vatten med hjälp av vispen. Inte för mycket vatten men inte för lite heller, det ska kännas lite grann på botten med vispen när du vispar genom i skålen

3) Koka upp vatten i vattenkitteln och häll en lagom mängd kokande vattnet på en gång samtidigt som du vispar tills du ser att det plötsligt bildas en tjock konsistens. (i början skall det hällas på en gång för att få en tjock volym, men när klistret väl har bildats så kan du hälla i omgångar för att få önskat volym)

4) Om du vill ha tjock volym så stannar du när klistret har bildats, om du vill ha lite lösare så häller du i lite mer. Klistret kommer att tjockna ytterligare när den har kallnat.

Betygsätt sidan!

Betyg 0 / 5. Omdömen 0

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

DAGBOK 1889

26 September Torsdag
"D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu