ALLA BERÄTTELSER

“D. 18 Fr. Yrväder. På f. m. lät Rydberg bösta råg (Råg, som skulle användas till takhalm, tröskades ur genom att kärvarna slogs mot en med spjälor försedd s k böstebock.). På e. m. körde Rydberg sågtimmer på väg till sågen. Hulda satte upp väf, och hade Lotta på Ekeberget som hjelpreda med sölfning. Emil var till Wårgårda med potatis, och erhöll (Lucka i originalet) per tunna. J. Andersson i Nårunga Vesterg. var här och underskref Rydbergs och Emils brandstodshandlingar. Jag håller på med böckers förfärdigande.”

Säden böstas på en böstebock

Ekeberget på Gundlered Västergården upptogs i början av 1800-talet av Anders Andersson och hans hustru Ingjärd Eriksdotter. Takkonstruktionen på stugan hade gjorts för svag, varför stugan redan år 1829 rasade ihop på grund av snötryck. Raset kom mycket olämpligt, enär det väntades tillökning i familjen. Makarna måste bo i jordkällaren, där sonen, Anders Petter föddes. Denne blev sedan den bekante väckelsepredikanten A. P. Andersson i Ljurs kvarn, även kallad ”Ljurskamjölnaren”.

Sedan övertogs torpet av en som hette Sven Pettersson, som dog i smittkoppor på torpet den 6 april 1863, och hans hustru Anna Katarina Andersdotter, född den 21 november 1820 i Ljur och död den 5 februari 1900. De hade sonen Fredrik, som dog av lunginflammation i 20-årsåldern, en dotter, som blev gift i Bänatorp och dottern Lotta, som stannade i hemmet. Sven dog den 6 april 1863 i smittkoppor på Ekeberget.

1936 hölls auktion efter Lotta på Ekeberget

Lotta på Ekeberget” var en av de allra sista som bodde på torpen runt Iglabo dog 1936? Hennes fulla namn var Anna Charlotta Svensdotter och hon var född den 19 oktober 1848 i Ljur.

Karta med torpen runt Iglabo. Ekeberget längst upp och Ledet sydost om sjön. Klicka för förstoring

Betygsätt sidan!

Betyg 0 / 5. Omdömen 0

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

DAGBOK 1889

26 September Torsdag
"D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu