ALLA BERÄTTELSER

“Den 17 Th. Mulet, lugnt 4 gr. k. Var jag i Långared samt i Ljurs qvarn, jag var äfven i Ljur Skatteg. för att af Kasp. Petersson få underskrift å brandstodshandlingar. Fru Rydberg var så snäll och stoppade mina trasiga strumpor. Såväl Rydberg som Emil höllo på med att köra strö. Sedermera skodde Rydberg sina hästar.”

Man som skor sin häst

Under 1800-talet gick utvecklingen av jordbruksredskap framåt. För att få effektivare redskap gjordes de helt i järn och blev därmed tyngre än de tidigare redskap gjorda i trä och järn. Det blev en börda för tung att bära även för de norsk-svenska hästarna. Därför började Hushållningssällskapet att se sig om efter tyngre och starkare hästar. Valet föll på den belgiska ardennerhästen. Den är ca 160-170 cm i mankhöjd och har en vikt på 650-900 kg. År 1874 köptes den första hingsten Mac Mahon från Frankrike, som kom som bli en viktig avelshingst främst för korsning med ston av den nordsvenska brukshästen.

I och med att vi fick större hästar behövde dessa större och kraftigare hästskor är de tidigare mindre och lättare hästarna. Under 1800-talet hade hästskor smitts för hand i större verkstäder, men även lokalt hos bysmeden. Men år 1880 började man att maskintillverka hästskor.

DAGBOK 1889

16 September Måndag
"16 M. Klart, lugnt, något nattfrost. Termometern visade på m. 1 gr. blidt. Vid in. t. 13 gr. blidt. Rydberg körde bräder från Krutg. Jag var hos Skomakaren Nils Peter Andersson med ett par stöflar åt Rydberg, för att halfsulas. Vid m. t. 13 gr. blidt. Potatis togs...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu