“D. 18 M. Mulet, lugnt, 2 gr. blidt. På f. m. voro A. Johansson i Eggvena Håkansg. med 2 hästar och A. Eriksson i Hoberg Postg. med 1 häst här och köpte virke. Rydberg körde hem bräder från Krutg. På e. m. var Rydberg i Norunga Prestg. hvarest förrättades auktion å de gamla prestgårdshusen, då Benjamin Andersson i Prestqvarn och J. Bengtsson i Klockareg. inropade gamla byggningen för 400 kronor, Rydberg köpte 5 kakelugnar, samt en bonde från Saxtorp inropade gamle ladugården för 110 kronor. Jag var i Nolhagen med “Kisa mors” recept å giktdekokt åt Joh:s Olofsson. På afton småregnade. Fru Rydberg kokade klister åt mig. Hulda virkade.”

Nårunga nya prästgård byggd runt 1889. Foto 1904 Vänersborgs museum

Ernst Rydberg hade tidigare låtit avkorta mangårdsbyggnaden i Iglabo med sex meter. Antagligen var det han som byggde verandan i samband med detta samt inredde en del av ovanvåningen. Tidigare hade takhöjderna varit olika i samtliga rum. I salen och förmaket, dit man kom in först som gäst, var rumshöjden hela 370 centimeter medan den var mellan 240 och 270 centimeter i resten av huset. Lägst var det i köket, kanske för att det var där man var mest och där var det viktigast att hålla värmen.

Iglabo salen mede den vackra kakelugnen som antagligen kommer från Tyskland

Ernst Rydberg köpte fem stycken kakelugnar som varit i den gamla prästgården i Nårunga. Antagligen var inte alla fem riktiga kakelugnar utan två av dem var murade ugnar. Fyra av dessa finns kvar i huset varav den allra finaste förstås finns i ”salen”.

Betygsätt sidan!

Betyg 0 / 5. Omdömen 0

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

FÖRSLAG BERÄTTELSER

IGLABO

Iglabo är i en liten vacker by vid kanten av Iglabo sjö strax utanför Vårgårda. På 1600-talet fanns här bara en gård, vilken gjordes till säteri av adelsmannen Nils Nilsson Stiernflycht.

Här "föddes" det unika äpplet "Iglabo Stött" år 1687 och det finns fortfarande kvar på en del gårdar runt omkring och givetvis även i Iglabo.

De viktigaste ägarna till Iglabo har varit adelsfamiljerna Igelström, Stiernflycht, von Schwartzenhoff och Ridderbielke. Läs mer om Iglabos samtliga ägare.

Läs dagens spännande berättelse.

Klicka på bilden nedan så öppnar sig sidan med dagens spännande berättelse.

ROLF BERÄTTAR

Se kortfilmerna där Rolf berättar om adel och torpare, säterier och gårdar, hemskheter och trevliga episoder från förr.

DAGBOK 1889

1889: Februari D. 22 Fr.
"22 Fr. Klart, lugnt, på m. 12 gr. kyla. På f. m. var jag i Nolhagen. Vid 14 m. t. 7 gr. k. i skuggan. På e. m. mulet med något yrväder. Jag arbetade med bokklistring, jag gjorde äfven en virkkrok (eller virknål) åt Hulda. Rydberg stökade med sina redskap. Frun...

ALLA BERÄTTELSER

KÄLLOR

Karl Eriksson “Gårdsägarna Torparn och Knekten”

Abraham Winka: “Iglabo – En gårds historia”

J W A Yllander: “Min dagbok året om 1889”

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter