”D. 18 M. Mulet, lugnt, 2 gr. blidt. På f. m. voro A. Johansson i Eggvena Håkansg. med 2 hästar och A. Eriksson i Hoberg Postg. med 1 häst här och köpte virke. Rydberg körde hem bräder från Krutg. På e. m. var Rydberg i Norunga Prestg. hvarest förrättades auktion å de gamla prestgårdshusen, då Benjamin Andersson i Prestqvarn och J. Bengtsson i Klockareg. inropade gamla byggningen för 400 kronor, Rydberg köpte 5 kakelugnar, samt en bonde från Saxtorp inropade gamle ladugården för 110 kronor. Jag var i Nolhagen med ”Kisa mors” recept å giktdekokt åt Joh:s Olofsson. På afton småregnade. Fru Rydberg kokade klister åt mig. Hulda virkade.”

Nårunga nya prästgård byggd runt 1889. Foto 1904 Vänersborgs museum

Ernst Rydberg hade tidigare låtit avkorta mangårdsbyggnaden i Iglabo med sex meter. Antagligen var det han som byggde verandan i samband med detta samt inredde en del av ovanvåningen. Tidigare hade takhöjderna varit olika i samtliga rum. I salen och förmaket, dit man kom in först som gäst, var rumshöjden hela 370 centimeter medan den var mellan 240 och 270 centimeter i resten av huset. Lägst var det i köket, kanske för att det var där man var mest och där var det viktigast att hålla värmen.

Iglabo salen mede den vackra kakelugnen som antagligen kommer från Tyskland

Ernst Rydberg köpte fem stycken kakelugnar som varit i den gamla prästgården i Nårunga. Antagligen var inte alla fem riktiga kakelugnar utan två av dem var murade ugnar. Fyra av dessa finns kvar i huset varav den allra finaste förstås finns i ”salen”.

Betygsätt sidan!

Betyg 0 / 5. Omdömen 0

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

FÖRSLAG BERÄTTELSER

DAGENS BERÄTTELSE

DAGBOK 1889

J. W. A. YLLANDERS DAGBOK 1889: Februari D. 19 T.
"D. 19 T. halfklart, starkt töväder, slädföret bortskämt. På morgon gick Rydberg till Wårgårda. På e. m. klart. Högg jag ved åt mig. På afton 2 gr. k. Kl 10 kom Rydberg hem. Emil var i Wårgårda med potatis och fick der 6 kronor per tunna. Fredr. Gustafsson på Iglabo...

ALLA BERÄTTELSER

KÄLLOR

Karl Eriksson ”Gårdsägarna Torparn och Knekten”

Abraham Winka: ”Iglabo – En gårds historia”

J W A Yllander: ”Min dagbok året om 1889”

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter