ALLA BERÄTTELSER

“D. 18 M. Mulet, lugnt, 2 gr. blidt. På f. m. voro A. Johansson i Eggvena Håkansg. med 2 hästar och A. Eriksson i Hoberg Postg. med 1 häst här och köpte virke. Rydberg körde hem bräder från Krutg. På e. m. var Rydberg i Norunga Prestg. hvarest förrättades auktion å de gamla prestgårdshusen, då Benjamin Andersson i Prestqvarn och J. Bengtsson i Klockareg. inropade gamla byggningen för 400 kronor, Rydberg köpte 5 kakelugnar, samt en bonde från Saxtorp inropade gamle ladugården för 110 kronor. Jag var i Nolhagen med “Kisa mors” recept å giktdekokt åt Joh:s Olofsson. På afton småregnade. Fru Rydberg kokade klister åt mig. Hulda virkade.”

Nårunga nya prästgård byggd runt 1889. Foto 1904 Vänersborgs museum

Ernst Rydberg hade tidigare låtit avkorta mangårdsbyggnaden i Iglabo med sex meter. Antagligen var det han som byggde verandan i samband med detta samt inredde en del av ovanvåningen. Tidigare hade takhöjderna varit olika i samtliga rum. I salen och förmaket, dit man kom in först som gäst, var rumshöjden hela 370 centimeter medan den var mellan 240 och 270 centimeter i resten av huset. Lägst var det i köket, kanske för att det var där man var mest och där var det viktigast att hålla värmen.

Iglabo salen mede den vackra kakelugnen som antagligen kommer från Tyskland

Ernst Rydberg köpte fem stycken kakelugnar som varit i den gamla prästgården i Nårunga. Antagligen var inte alla fem riktiga kakelugnar utan två av dem var murade ugnar. Fyra av dessa finns kvar i huset varav den allra finaste förstås finns i ”salen”.

Betygsätt sidan!

Betyg 0 / 5. Omdömen 0

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

FÖRSLAG BERÄTTELSER

[metaslider id="241839"]

DAGBOK 1889

19 September Torsdag
"D. 19 Th. Halfmulet nästan lugnt, på morgon 10 graders blidt. Rydberg hjelpte Slättgren med stenfoten till verandan. Frun, Alma och Hulda bakade. Emil hade hjelp att taga upp potatis. Jag arbetade på mitt lilla skåp. Mot aftonen regn. Vid m. t. 14 gr. blidt. på afton...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu