"D. 1 Fr. Klart, lugnt, under natten snöade något, på morgon 8 gr. kallt. Senare på dagen 3 gr. k. På e. m. var jag i Långared och köpte draglim (vanligt lim, snickarlim) åt Alma. Släde begagnades efter vägarna. Rydberg tröskade hela dagen och tröskade slut. På afton var Fjärdingsmannen Fredrik Karlsson i Gundlered här. Jag förfärdigade en halfrund låda att hänga på väggen. Halfmulet. Jag skref till vittne på ett köpekontrakt emellan Frantzich i Åred säljare och Alfr. Andersson i Svenstorp köpare af 1/4 mantal Åred Österg. för 5 200 kr. Borgesman var Svante Larsson i Åred Nederg."

En av de tre gårdarna på Lillegården Gundlered i Ljur

Johan Fredrik Karlsson var född på Lillegården Gundlered i Ljur. Hans båda bröder, Janne Wilhelm och Anton Edvin fick var sin del i gården. Fadern Carl Johan Andersson köpte Västergården i Gundlered oh Johan Fredrik fick en del i denna gård. Fredrik var fjärdingsman i Ljur.

Betygsätt sidan!

Betyg 0 / 5. Omdömen 0

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

IGLABO

Iglabo är i en liten vacker by vid kanten av Iglabo sjö strax utanför Vårgårda. På 1600-talet fanns här bara en gård, vilken gjordes till säteri av adelsmannen Nils Nilsson Stiernflycht.

Här "föddes" det unika äpplet "Iglabo Stött" år 1687 och det finns fortfarande kvar på en del gårdar runt omkring och givetvis även i Iglabo.

De viktigaste ägarna till Iglabo har varit adelsfamiljerna Igelström, Stiernflycht, von Schwartzenhoff och Ridderbielke. Läs mer om Iglabos samtliga ägare.

Läs dagens spännande berättelse.

Klicka på bilden nedan så öppnar sig sidan med dagens spännande berättelse.

ROLF BERÄTTAR

Se kortfilmerna där Rolf berättar om adel och torpare, säterier och gårdar, hemskheter och trevliga episoder från förr.

DAGBOK 1889

AFOTO
FOTOARKIV

ALLA BERÄTTELSER

KÄLLOR

Karl Eriksson “Gårdsägarna Torparn och Knekten”

Abraham Winka: “Iglabo – En gårds historia”

J W A Yllander: “Min dagbok året om 1889”

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter