ALLA BERÄTTELSER

“D. 1 Fr. Klart, lugnt, under natten snöade något, på morgon 8 gr. kallt. Senare på dagen 3 gr. k. På e. m. var jag i Långared och köpte draglim (vanligt lim, snickarlim) åt Alma. Släde begagnades efter vägarna. Rydberg tröskade hela dagen och tröskade slut. På afton var Fjärdingsmannen Fredrik Karlsson i Gundlered här. Jag förfärdigade en halfrund låda att hänga på väggen. Halfmulet. Jag skref till vittne på ett köpekontrakt emellan Frantzich i Åred säljare och Alfr. Andersson i Svenstorp köpare af 1/4 mantal Åred Österg. för 5 200 kr. Borgesman var Svante Larsson i Åred Nederg.”

En av de tre gårdarna på Lillegården Gundlered i Ljur

Johan Fredrik Karlsson var född på Lillegården Gundlered i Ljur. Hans båda bröder, Janne Wilhelm och Anton Edvin fick var sin del i gården. Fadern Carl Johan Andersson köpte Västergården i Gundlered oh Johan Fredrik fick en del i denna gård. Fredrik var fjärdingsman i Ljur.

Betygsätt sidan!

Betyg 0 / 5. Omdömen 0

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

DAGBOK 1889

26 September Torsdag
"D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu