ALLA BERÄTTELSER

“D. 8 Th. Mulet. På f. m. starkt åskväder med regn, hagel, blixt och dunder. Rydberg körde virke från sågarne på e. m. Jag arbetade med e lådfack som fru Rydberg skall hafva i köket i nya byggningen, jag var äfven i Nolhagalyckan och såg efter om någon ofred var der. Hulda var Långaredsboden med smör. Aug. i Nolhagen håller nu på med uppsättande af dörrarne i den nya byggningen.

(Titelbilden föreställer bokomslaget till “Frieriet på Frufällan” av Adolf Frantzich)

Carl Jacob Rydberg var född i Habo 8 mars 1796. Fadern hette Ernst Gunnosson Rydberg och kom från Norra Ökna i Småland. Hans hustru Catharina var dotter till prosten Johan Kjellborg i Nårunga.

Paret Rydberg hade fem barn, tre flickor och två pojkar.

Dottern Sara Helena föddes den siste juli i Iglabo och hon gifte sig med Henrik Andersson från Skog i Ornunga socken.

Amanda Carolina, född 23 mars 1912 i Stommen, Ljur, var utvecklingsstörd och inackorderad i granngården Nolhagen. Detta var en av anledningarna till att Yllander var så ofta och besökte detta ställe.

Sonen Ernst Johan, född 30/6 1829 i Hallstorp, Hol, var gift med Lovisa Segergren från Sexdrega. Ernst var ägare till Iglabo på den tid som Yllander bodde där och det var åt honom och hans fru Lovisa som August Johansson i Nolhagen byggde undantagshuset på Iglabo.

Sonen Anton Haquin, född 11 januari 1832 också i Hallstorp, dog redan 6 juli 1834 på samma plats.

Dottern Maria Sofia, född den 3 juli 1827 på Hallstorp, Hol, blev 1855 gift med Conrad Thure Abrahamsson Frantzich i Lommared, Ornunga socken. Conrad hade en bror som hette Anders Johan Woidich Frantzich och vars dotterson, Adolf Frantzich, skrev den humoristiska boken ”Frieriet på Frufällan”.

Så här beskriver Adolf Frantzich sig själv:

”Frantzich, Karl Adolf. Skriftställare m.m., Borås, född i Nårunga 16/9 1867. Efter avslutade skolstudier studerade F. språk, musik och sång. Anställd som orgelstämmare vid J. P. Johanssons orgelfabrik [i Herrljunga]. Etablerade sig som affärsman 1896. Stiftare till Borås Mössfabrik. På sin tid ordförande i AB Fristads Yllefabrik. Ägare till Rantens skofabrik. Dessutom har F. utgivit flera böcker vid olika förlag under flera år samt medarbetat i ortspressen. Han är ägare till ett antal fastigheter på olika platser. Gift med Hilma Ch. H. Engström.”

Hilma Engström var kusin till Albert Engström.

Boken innehåller en samling humoresker och historier. Frantzich fabulerar med schvung och gör framställningen extra pikant genom att använda verkliga ortnamn och kanske kan någon person identifieras i handlingen.

Titelberättelsen handlar om Kasper Rockström, en girig bonde med mindre fördelaktigt utseende, som blir betagen i den sköna Eva från Frufällan. Första mötet äger rum i Alingsås av alla platser. Rockström i Fåfänga ansågs av ortsbefolkningen vara »en besönneli hare». Han höll sig inte med dräng, trots att gården var stor. Ingen kunde säga annat än att bonden arbetade och slet dygnet runt. »Ofta, då Kasper var ute på gärdena, stannade han i arbetet till långt in på nätterna, och då sömnen tog honom, ställde han ifrån sig dynggrepen vid någon lutande trädstam, varefter han hukade sig ned ett par timmar under den mörkaste natten».

Sålunda anlitar Kasper torparen Efraim Wacker som böneman hos den åtråvärda, ett arrangemang som inte leder till omedelbar framgång. Med ihärdighet och bedövande svada fullföljs dock de målmedvetna attackerna, och så småningom bryts motståndet ned.

Det fortsatta händelseförloppet präglas av festliga förvecklingar. Som kulmen går dock Kasper miste om den kärlekskrankes lön på själva bröllopsnatten.

»Frieriet på Frufällan» är avsedd som lätt och underhållande läsning. Omslaget till den i dag svåråtkomliga boken har sitt intresse. Det är nämligen gjort av konstnären Axel Damm, son till boråskrönikören Ada Damm.

◊◊◊—————◊◊◊

 

DAGBOK 1889

16 September Måndag
"16 M. Klart, lugnt, något nattfrost. Termometern visade på m. 1 gr. blidt. Vid in. t. 13 gr. blidt. Rydberg körde bräder från Krutg. Jag var hos Skomakaren Nils Peter Andersson med ett par stöflar åt Rydberg, för att halfsulas. Vid m. t. 13 gr. blidt. Potatis togs...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu