ALLA BERÄTTELSER

“D. 29 Th. Strömoln. på f. m. var jag i Långaredsboden och köpte en tumstock åt August Johansson i Nolhagen för 1 kr. 75 öre. Rydberg slagtade en stor sugga. På e. m. fick jag mitt lådskåp så pass färdigt, att endast dörren fattas. Jag var äfven ute och samlade ållon.

(Titelbilden föreställer ett vacker ekträd i motljus)

Ekollon är mycket näringsrika – precis som andra nötter innehåller de både fett, protein och kolhydrater. Tyvärr innehåller de även stora mängder garvsyra (tanniner), vilket gör att de smakar väldigt beskt. Det krävs lite tid och tillagning för att de ska kunna användas i mat.

Nötter till brödbaket

Som tur är går det att “tvätta bort” tanniner. Det vanligaste sättet är att koka nyplockade, skalade ekollon upprepade gånger tills garvämnena har försvunnit. Sedan kan du till exempel mixa dem till en massa och blanda ner den direkt i en bröddeg eller låta den torka till ett pulver.

När du plockar ekollon: tänk på att bara ta de som ser fräscha ut, särskilt om du ska torka dem. Minsta lilla skada eller missfärgning gör att de kan börja mögla under torkningen. Ett sätt att slippa skala dem är att plocka omogna gröna ekollon, som inte har fått skal än. Men de innehåller inte alls lika mycket näring som de mogna nötterna med skal.

Ett annat sätt att ta hand om ekollon är att torka dem hela, tills de spricker och skalen trillar av av sig själva. Det förenklar processen lite, men då måste du tvätta ur tanninerna efter torkningen. Använd gärna en svamptork eller lägg ekollonen på en plåt i ugnen och ställ på 50 grader (kom ihåg att ha ugnsluckan på glänt hela tiden!). Den här metoden gör att den bittra smaken försvinner helt.

När de är helt torra och skalen lätt trillar av kan du mixa de torkade, skalade ekollonen med vatten till en lös gröt. Lägg massan i en silduk och skölj i rinnande ljummet kranvatten. Spara sköljvattnet till dina krukväxter. Krama ur massan och provsmaka för att se om du lyckats tvätta bort garvämnena. Upprepa tvätten tills den bittra smaken är helt borta.

När du kramat ur vattnet en sista gång tar du degen och trycker ut den på en plåt. Låt torka i solen eller på låg temperatur i ugnen, med luckan på glänt. Om du vill att mjölet får en finare konsistens kan du mala det i en kaffekvarn. Förvara torrt.

◊◊◊—————◊◊◊

 

DAGBOK 1889

26 September Torsdag
"D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu