ALLA BERÄTTELSER

“D. 2 Fr. Klart, lugnt, 25 gr. varmt. Promenerade jag till Olstorp, der jag spisade middag hvarefter jag promenerade till Wårgårda, då jag under dit marschen på Tångaheden plockade malört. I Wårgårda träffade jag skolläraren Andersson i Algustorp som bjöd på öl, sedan fick jag åka gentilt med August i Trollö hem till Iglabo. Rydberg körde virke från Grefvasågen.

Olstorps Herrgård

Olstorp var en herrgård i Algutstorp och den ägdes av patron Abraham Axel Rutensköld. Han hade en syster som hette Lovisa och det var antagligen henne som Yllander åt middag med.

Malört (Artemisia absinthium)

Malört är en gammal medicinal- och kryddväxt. Artemis var antikens gudinna för jakt och jungfrulighet. Hon har fått ge sitt namn åt malörtsläktet, där dragon, åbrodd och gråbo ingår. Äkta malört har under århundraden ansetts hälsobringande mot åkommor i mage, galla och lever.

Malört är flerårig, har djupt parflikiga blad som undertill är ludna. Blommorna är små och gula, och blommar under augusti till september. Växten förekommer vild i södra och mellersta Sverige, särskilt på soliga vägrenar och på torra havsstränder. Den blir mer än meterhög och bör planteras i soligt läge. Örten har en kraftig aromatisk lukt.

Förr trodde man att malört fördrev “maskar i magen”, därav dess namn på engelska, “wormwood“. Även på svenska hade den tidigare namnet “maskört”.

◊◊◊—————◊◊◊

 

DAGBOK 1889

26 September Torsdag
"D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu