ALLA BERÄTTELSER

“D. 11 S. Strömoln en och annan regnskur. På e. m. var jag bjuden till Fr. Gustafsson på Iglabo på kaffe och en bruning.

Adolf och Anna Nilsson (född Gustafsdotter) och döttrarna Ingrid, Viola, Rosa, Nora samt sonen Evald framför gården i Iglabo. Adolf var son till Carl Fredrik och Eleonora Jakobina Gustafsson.

Iglabo var fram till 1850 en enda gård som ägts av flertalet adelsätter (Igelström, Stiernflycht, von Schwarzenhoff och Ridderbielke). 1850 var Andreas Larsson, som var född den 4 april i Alingsås ensam ägare då hand sålde en halva till en annan Andreas Larsson, som emellertid var från Ryagärde, Andreas från Alingsås hade en dotter som hette Anna Kristina. Hon gifte sig med Gustaf Larsson, som även han var från Ryagärde. Gustaf och Anna Kristina övertog Andreas (Ryagärde) del av Iglabo.

Deras son Carl Fredrik Gustafsson föddes på Iglabo 1853 och han gifte sig med Eleonora Jakobina Frantzich från Nårunga och i samband med detta övertog de gården. Detta var alltså Eleonora Jakobina, född Frantzich, som bjöd Yllander på en ”bruning”.

◊◊◊—————◊◊◊

 

DAGBOK 1889

26 September Torsdag
"D. 26 Th. Duggregn, kom snickaren Gustaf Petersson i Ödegärdet hit, för att fortsätta arbetet med förstuguqvisten till nya byggningen. På f. m. var jag i Långaredsboden och köpte 1000 spånspik åt Rydberg samt sirap till frun. På e. m. visade sig på en gång 2 vackra...

FÖRHANDSBESTÄLL "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

20% rabatt vid förhandsbeställning senast 30/9 2021 315 kr, plus frakt 65 kr. Total 380 kr.

Använd koden ORIGINAL20 när du betalar för att få rabatten eller Swisha med namn till 0735392030 eller maila mig.

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu