ALLA BERÄTTELSER

AUGUST PÅ KALLÅSEN

En man med oxe och kärra på gården Spångakil i Ornunga i slutet på 1800-talet

När Elias Bryngelsson från Spångakil i Ornunga gifte sig som 23-åring med den ett år äldre Christina Nilsdotter fick paret ta över hennes fädernegård Ryagärde i samma socken mot att de också övertog skulderna och dessutom lämnade ett årligt underhåll till säljarna. Hustrun Christina kom från en familj som var drabbad av olyckor och elände. Bland annat hade hon en nio år yngre bror, Petter, som avrättades för rån på Vårgårda Herrgård 1828.

Skulderna på gården blev emellertid så stora att de snart kom på obestånd. De måste då lämna gården. Enligt vad som påstods berodde detta på ett intrigspel av en granne, Andreas Larsson. Denne satte sig i besittning av gården och Elias, blott 34 år gammal och med en stor familj, fick flytta därifrån och bygga sig en liten stuga i stället.

Det nya hemmet fick namnet Kållås, den kalla åsen. Christina dog inte lång tid efter detta och lämnade Elias ensam med fem små barn.

Elias var en duktig arbetare och han var särskilt skicklig och erfaren i att välva källare och broar.

Barnen flyttade till Amerika, det ena efter det andra. De skickade även en biljett för atlantfärden till fadern, men denne kunde inte slita sig från sitt torftiga hem och strax innan det var dags att åka skickade han tillbaka biljetten och lämnade även tillbaka det redan uttagna flyttningsbetyget.

Gustaf Fröding med sitt karakteristiska skägg

Endast sonen August, född 1836, stannade hemma. Han saknade inte direkt begåvning, men var inte särskilt intresserad av arbete utan förhöll sig passiv till det mesta. Han var kraftigt byggd med ovanligt rik hårväxt och ett väldigt ”frödingsskägg”. Under sitt arbete ute på järnvägsbyggen hade han skaffat sig ett litet bibliotek, som han hellre ägnade sig åt än att lägga räls.

Han var en framstående expert på trolltyg och skrock och hade god reda på hur trollen levde sitt liv i det närbelägna Bratteberget. Med obskurantens goda tro hade han också samlat spökhistorier i mängd och hade själv upplevt en hel del, sedan fadern dött. Den gamle hade regelbundet återvänt om nätterna och då återgått till sina gamla sysslor inom- och utomhus, vartill hörde att av och till ruska upp sin lättjefulle son, som oftast struntade i att vårda sig själv.

Ryggåsstuga från Tämta, flyttad till Ornunga museum. Takbeläggningen typisk för orten och tiden

August utförde en del nyodlingsarbeten i närbelägna Korpås, men det blev aldrig mycket gjort för honom. Han var mer intresserad av sina spökhistorier och böcker än grepe och spade.

Så brann stugan ned med biblioteket och allt. August tvingades flytta till fattigstugan i Ornunga i början på 1880-talet och blev en av traktens sista verkligt hjälplösa fattighjon. Därmed blev det tyst på den kalla åsen men kylan fortsatte att plåga August, men då som ensam i fattigstugan. Detta blev hans ”hem” i nästan 40 år, innan han blev skickad på ”socknen”. 1924 dog han ensam och utan ett eget hem.

Betygsätt sidan!

Betyg 4.6 / 5. Omdömen 19

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

ÅRETS JULKLAPP "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

HAR DU LÄST DEN HÄR?

BLI MEDLEM

När du blir medlem får du dessa förmåner:

  • 20% RABATT PÅ BOKEN "ORIGINAL PÅ BÖGDA"
  • NEDLADDNINGSBARA HISTORISKA KARTOR
  • TILLGÅNG TILL FOTOARKIVET
  • DELTA GRATIS I TIPSPROMENADER
  • LÄSA SIDOR OM GÅRDAR OCH TORP OCH DE SOM BODDE DÄR
  • HUNDRATALS ADELSTAVLOR
  • VIDEO&LJUD-BERÄTTELSER
  • CHAT-FUNKTION MELLAN MEDLEMMAR
  • ...och ännu fler förmåner tillkommer...
MEDLEMSKAP KOSTAR BARA 149 KRONOR PER ÅR

ALLA, både medlemmar och icke-medlemmar får givetvis även i fortsättningen läsa alla berättelser på www.iglabo.se fritt!

 

[pmpro_levels]

DAGBOK 1889

24 Oktober Torsdag
"D. 24 Th. Klart. På m. 1 grad blidt. Var jag i Ornunga Simonsg., samt vid Rörsbro. Vid Sällerhög plockade jag kastanier. Vid Gislag. mötte jag Eva i Skog, som då flyttade från Stora Långared." Torpet Orrabacka under gården Skog i Ornunga 1910 Med största sannolikhet...

ÅRETS JULKLAPP "ORIGINAL PÅ BÖGDA"

Nu kan du förhandsbeställa boken "ORIGINAL PÅ BÖGDA" och få den levererad före jul. Boken handlar om speciella människor som levt i Svältbygderna. Där finns berättelsen om "Ljurskamjölnaren", "Ledsbackabarnen", "Anders Alf", "Petter-Smed" och många fler.

Pris: 395 kr plus frakt 65 kr = 460 kr

Du kan köpa den i butiken på hemsidan eller Swisha till 0735392030 eller så kan du maila mig.

SÖK PÅ INTERNET

KÄLLOR

Karl Eriksson "Gårdsägarna Torparn och Knekten"

Abraham Winka: "Iglabo - En gårds historia"

J W A Yllander: "Min dagbok året om 1889"

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter

Oskar Lidén: Svältorna och Livet i Svältbygden förr och nu

IGLABO
Left Menu Icon