SÄGNEN OM SVARTE ARVID

På vägen mellan Broddetorp och Håkantorp, finner man då man passerat Ekornavallen och kommit till det så kallade Nordtorpet under egendomen Äspås en gammal ekpåle upprest i en stenmur. Denna påle vittnar om en gammal sägen och sanningen om en hemsk förbrytelse för många hundra år sedan:

Preussiska soldater avfyrar sina musköter under slaget vid Kolín 1757, i dagens Tjeckien

Då Västgöta ryttare 1757 begav sig till Pommern för att deltaga i det så kallade ”sjuåriga kriget” och tågade förbi Håkantorp, norr om Falköping, red en rusig dragon av vägen och dödade en liten fyraårig gosse, som sprang och lekte på ängsvallen.

Ryttaren högg huvudet av barnet och därpå dess ena hand, vilken han sedan stoppade i sin huvudbonad.

Enligt den tidens gängse tro, skulle en soldat som dragit ut i krig, gå fri från både kulor och svärdshugg, om han lyckades utgjuta oskyldigt blod, helst ett barns, och fick något av offrets blod på sina kläder eller ett ben efter den mördade insytt i dessa.

Den omänsklige dragonen, kallades Svarte Arvid, var son till en trollpacka i Skaratrakten. Han sades ha hetat Äsping och tjänat för Esbjörnsgården i Öglunda.

Arkebusering enligt känd målning av Francisco de Goya

Han blev genast arkebuserad på en plats i närheten kallad Äspingabacken, där man bildade spetsgård, och vid den plats, där mordet skedde, brukade vägfarande sedan kasta småsten, riskvistar och annat för att skydda sig för ”ont mot”, varmed i detta fall avsågs, att slippa möta samma öde.

En påle finns uppställd på den plats där han arkebuserades och som minne av denna händelse.

Efter uppteckning av F. V. Berggren.

I morgon kommer den ”sanna” historien om vad som ligger bakom denna sägen.

Betygsätt sidan!

Betyg 5 / 5. Omdömen 3

Ingen som har tyckt till än

Dela med dig till dina vänner

IGLABO

Iglabo är i en liten vacker by vid kanten av Iglabo sjö strax utanför Vårgårda. På 1600-talet fanns här bara en gård, vilken gjordes till säteri av adelsmannen Nils Nilsson Stiernflycht.

Här "föddes" det unika äpplet "Iglabo Stött" år 1687 och det finns fortfarande kvar på en del gårdar runt omkring och givetvis även i Iglabo.

De viktigaste ägarna till Iglabo har varit adelsfamiljerna Igelström, Stiernflycht, von Schwartzenhoff och Ridderbielke. Läs mer om Iglabos samtliga ägare.

Läs dagens spännande berättelse.

Klicka på bilden nedan så öppnar sig sidan med dagens spännande berättelse.

ROLF BERÄTTAR

Se kortfilmerna där Rolf berättar om adel och torpare, säterier och gårdar, hemskheter och trevliga episoder från förr.

DAGBOK 1889

1889: Februari D. 22 Fr.
"22 Fr. Klart, lugnt, på m. 12 gr. kyla. På f. m. var jag i Nolhagen. Vid 14 m. t. 7 gr. k. i skuggan. På e. m. mulet med något yrväder. Jag arbetade med bokklistring, jag gjorde äfven en virkkrok (eller virknål) åt Hulda. Rydberg stökade med sina redskap. Frun...

ALLA BERÄTTELSER

KÄLLOR

Karl Eriksson “Gårdsägarna Torparn och Knekten”

Abraham Winka: “Iglabo – En gårds historia”

J W A Yllander: “Min dagbok året om 1889”

Svältornas Fornminnesförening: årsskrifter

ArkivDigital: Kyrkoböcker

Linnar Linnarsson: Ett flertal skrifter